Apa yang perlu anda tahu mengenai psoriasis

Apa yang perlu anda tahu mengenai psoriasis

22 Mei 2018 Off By Arissa

Psoriasis adalah sejenis gangguan kesihatan, yang jika dihidapi oleh seseorang, tidak banyak yang boleh dilakukan melainkan untuk cuba mengurangkan, meminimumkan gejala-gejalanya – dalam kebanyakan kes ianya tidak menyerlah. Malangnya, terdapat salah tanggapan di kalangan masyarakat bahawa penyakit ini adalah sejenis penyakit berjangkit. Anda seharusnya tidak menerima bulat-bulat pendapat ini – anda tidak akan mendapat penyakit ini melalui jangkitan. Dari segi faktor penyebabnya, ia masih belum boleh dikenalpasti atau disahkan dengan tepat sehingga ke hari ini.

Contents

Dari manakah datangnya psoriasis? Apakah faktor penyebabnya?

Buat masa ini terdapat banyak teori tentang faktor penyebab penyakit ini, namun sehingga ke hari ini, tiada satu pun diantaranya telah dibuktikan menggunakan kaedah penyelidikan saintifik atau ujian makmal. Salah satu daripadanya berpendapat bahawa ianya adalah sejenis penyakit yang diakibatkan oleh reaksi sistem pertahanan badan – satu keadaan di mana sistem pertahanan badan menyerang tisu-tisu tubuh tanpa sebarang sebab yang jelas atau yang diketahui. Ada juga teori yang mengatakan psoriasis adalah sejenis penyakit keturunan, dari ibu atau bapa ke anak.

Apakah gejala-gejala penyakit psoriasis?

Gejala-gejala penyakit ini lebih ketara di kalangan pesakit yang berumur di antara 10 hingga 40 tahun. Tetapi itu tidak bermakna ia tidak muncul di kalangan golongan yang lebih muda atau lebih tua. Gejala-gejala awal adalah gumpalan-gumpalan coklat kemerahan pada kulit dalam pelbagai bentuk, yang mana boleh dengan jelas dibezakan dengan kulit yang sihat disekitarnya. Ianya sering muncul di bahagian lutut, siku, atau di bahagian sakrum, punggung, tangan atau kaki. Permukaan bahagian yang dijangkiti akan diselaputi lapisan bersisik keputihan yang terbentuk secara berlapis-lapis. Ianya terbentuk akibat pertumbuhan pada permukaan kulit (keratosis). Perubahannya akan berubah-ubah dari semasa ke semasa. Psoriasis juga boleh terbentuk pada kuku, dalam bentuk lekukan kecil pada plat kuku tetapi ianya sukar untuk dikenalpasti. Bahagian kuku yang dijangkiti psoriasis bersifat rapuh, berwarna kekuningan, dan berlapis-lapis.

Apakah rawatan untuk psoriasis?

Kaedah rawatan secara eksternal sering digunakan untuk merawat psoriasis. Ubat-ubatan secara oral akan hanya digunakan jika rawatan secara eksternal tidak memberikan kesan. Untuk tujuan itu, pada peringkat awal rawatan, anda hendaklah membuang lapisan kulit bersisik yang keputihan secara farmakologi, menggunakan ubat-ubatan. Untuk tujuan itu, persiapan keratolitik yang mengandungi asid salisilik. Bahagian kulit yang dijangkiti dibersihkan terlebih dahulu dan kemudian disapukan ubat sapuan seperti signolina dan derivatif vitamin D. Terdapat keadaan di mana yang memerlukan penggunaan rawatan imunosupresan, memanipulasi sistem pertahanan badan. Sering juga, radiasi fototerapi kulit digunakan sebagai salah satu kaedah rawatan – agar rawatan lebih berkesan. Rawatan ini harus dilakukan dengan kekerapan 2-3 kali seminggu.

Ini adalah penyakit yang, meskipun tidak bersifat berjangkit, boleh menjangkiti sesiapa sahaja, pada setiap pertingkat umur. Sekiranya anda melihat gejala-gejala awal psoriasis, jangan mengabaikannya, kerana pengesanan awal dan penggunaan rawatan yang bersesuaian, boleh menghilangkan gejala-gejalanya.