Bunion – sebab, tanda penyakit, rawatan

Bunion – sebab, tanda penyakit, rawatan

18 Februari 2018 Off By Arissa

Bunion merupakan penyakit yang melibatkan ibu jari kaki yang bengkak. Penyakit ini bukan sahaja mengakibatkan kaki kelihatan tidak cantik, tetapi juga akan mengundangkan kesakitan, masalah pergerakan, malahan turut menyukarkan pemilihan kasut yang sesuai. Penyakit ini boleh terbentuk atas sebab genetik atau faktor luaran seperti pemilihan kasut yang tidak sesuai.

Contents

Bagaimanakah bunion terbentuk?

Jari kaki yang bengkok boleh terbentuk menerusi deformasi ibu jari kaki akibat daripada memakai kasut yang tidak sesuai. Kasut tumit tinggi yang terlalu ketat turut mengenakan tekanan pada jari, pada masa yang sama membentuk tapak kaki rata yang berkembang secara melintang. Khususnya dalam mereka yang selalu memakai kasut tumit tinggi yang terlalu tinggi, atau kasut atau lapik kasut yang berkontour buruk. Obesiti turut menjadi sebab propagasi tulang metatarsal terpesong dan gangguan berlaku pada sokongan kaki dalam tiga titik sokongan. Dalam kes sebegini, berat badan tidak bergantungan dengan kedua-dua bahagian, dan pada seluruh tumit, tetapi hanya pada bahagian depan dan ekorannya, ia akan menjadikan deformsi lebih teruk, akibat daripada bebanan yang ditanggung oleh ibu jari kaki atau dikenali sebagai bunion. Anda juga berkemungkinan menghidapi penyakit bunion atas faktor genetik.Ia lazimnya terbentuk dalam mereka yang mempunyai kaki Mesir atau mereka yang mempunyai jari kaki yang lebih besar dan panjang.

Apakah cara yang berupaya merawat penyakit bunion?

Terdapat banyak cara untuk merawat penyakit ini. Secara predominan, apabila tanda penyakit pertama muncul, anda seharusnya mula menerima rawatan supaya keadaan tidak berubah menjadi lebih teruk.Di mana pembedahan menjadi pilihan yang terakhir. Anda boleh mengisi ssesuatu gel yang khas untuk rawatan. Gel-gel tersebut merupakan golongan yang kaya dengan minyak dan mampu berfungsi untuk melindungi bahagian yang sakit. Apabila jari menjadi bengkok, kandungan wedge dan pengasing dapat digunakan untuk memperbetulkan posisi dan menringankan kesakitan. Campuran ini digunakan dalam mereka yang mempunyai bunion dan juga mereka yang mempunyai jari yang bertindih. Pada masa yang sama, masukkan dalam bentuk titikan atau dalam formasi bentuk T, atau pelottes, mengizinkannya dalam mengurangkan tekanan depan jari, ia berfungsi khususnya pada kaum wanita yang memakai stilettos. Campuran silikon metatarsal mengizinkan anda mengangkat kaki dalam keadaan kaki rata yang melintang dan pada masa yang sama memperbetulkan posisi hallux valgus. Selain itu, penggunaan gelung tangan turut membantu anda membaik-pulih tekanan tiga titik dan pada masa yang sama menguatkan otot dan mengelakkan daripada pengherotan tulang Marta tarsal.Alat pembetulan yang boleh dipakai siang dan malam lazimnya berkomentari baik dalam bab rawatan halluxes ¨C mereka berfungsi dalam mengalihkan kesakitan dan mengelakkan keadaan menjadi lebih buruk. Pada masa yang sama, serpihan Hallu Forte turut digunakan dalam kes-kes bursitis, dan juga rehabilitasi selepas penyingkiran masalah jari yang salah bentuk. Pembedahan merupakan langkah terakhir dalam menyelesaikan masalah bunion. Terdapat beberapa jenis prosedur yang dilakukan untuk membasmikan masalah yang penuh kesakitan ini. Yang pertama adalah pembetulan tisu lembut, ini hanya dapat dilakukan jika deformasinya adalah pada tahap yang rendah. Satu lagi cara adalah Chevron osteotomy ¨C dilakukan dalam hallux valgus, wedge ataupun semi-bulatan – melibatkan pengasingan wedge. Scarf method pula merupakan cara yang mengizinkan rawatan pos-operatif tanpa-acuan. Bagi enam minggu yang terdahulu, anda memerlukan kasut pembetulan kaki yang khas.

Sudah tentulah, dapat menyelesaikan masalahnya tidak bermakna ianya tidak akan berulangan. Anda seharusnya memakai kasut yang betul-betul selesa dan sesuai dengan anda.