Onikomikosis

Onikomikosis

12 Januari 2018 Off By Arissa

Jangkitan kulat merupakan masalah yang sering terjadi dan ianya menyerang kaki. Malangnya, ia sering diabaikan hanya kerana ia terjadi pada kaki yang merupakan bahagian tertutup – yang jelas bukan penyelesaiannya. Malangnya, cara tersebut sangat tidak wajar dan tidak bertanggungjawab, bukan sahaja kerana kesihatan dan kecantikan tetapi juga kerana penyakit ini dapat berjangkit.

Contents

Bagaimana mengenali tinea kaki? Apakah tanda-tandanya?

Penyakit ini sangat terkenal dengan gejala-gejala yang cukup nyata di mana hampir mustahil jika tidak dapat dilihat. Kuku berubah warna dan bentuk serta menjadi rapuh. Perubahan bermula daripada pinggir kuku, berubah warna menjadi coklat kekuningan, tetapi jika tidak dirawat akan merebak ke bahagian yang lebih besar pada kuku, serta berjangkit ke jari kaki yang lain. Akhirnya, keseluruhan kuku mungkin menjadi rapuh serta lebih tebal – di mana mengetiknya menjadi sukar.

Apakah penyebab onikomikosis?

Tinea boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Itulah sebabnya anda tidak boleh berkaki ayam di tempat awam, terutamanya di persekitaran lembap yang menggalakkan pembiakan kulat: bilik mandi, tab mandi, kolam renang, dan sauna. Anda juga perlu berhati-hati kerana seseorang yang mempunyai daya tahan yang rendah dan menderita penyakit sistemik lain seperti diabetes, penyakit autoimun, atau gangguan hormon, serta faktor lain yang menyebabkan imuniti menjadi lemah dapat dengan lebih mudah mendapat penyakit tersebut. Selain itu, jangkitan boleh saja disebabkan oleh pemakaian kasut yang sama secara berulang kali terutama pada seseorang yang sudah dijangkiti. Anda harus menjaga kebersihan dengan betul untuk mencegah penyakit tersebut.

Bagaimanakah merawat onikomikosis?

Sudah pasti, masalah tersebut tidak boleh diabaikan kerana apabila lebih banyak kuku dijangkiti atau apabila kuku itu dijangkiti secara keseluruhan, rawatan menjadi semakin sukar. Rawatan untuk onikomikosis memerlukan disiplin yang tinggi daripada pesakit. Biasanya, doktor dapat mendiagnosis tinea dengan melihat kuku jari kaki pesakit yang bermasalah. Teknik rawatan bergantung kepada perjalanan penyakit. Jika penyakit tersebut tidak parah, hanya bertompok, berair, atau berubah warna, ubat kulat sapu sudah mencukupi. Namun, apabila perubahan melibatkan sebahagian besar jari, pesakit memerlukan ubat oral. Tempoh pengambilan ubat bergantung kepada kesembuhan penyakit ini.

Tinea, terutama tinea kaki, merupakan penyakit yang sering terjadi dan yang sedihnya mudah berjangkit. Sudah tentu, anda perlu berhati-hati dan sentiasa menjaga kebersihan tetapi jika anda sudah dijangkiti, anda perlu berjumpa doktor dengan segera dan memulakan rawatan mengikut arahan mereka.