Sakit sendi – penyebab yang paling sering

Sakit sendi – penyebab yang paling sering

9 Mac 2018 Off By Arissa

Prostat yang bermasalah, membungkuk, berada dalam suatu kedudukan dengan lama, dan banyak duduk akan mengakibatkan sakit di sekitar tulang belakang serta meningkatkan keradangan. Jika artritis sendi interkostal berkembang, anda boleh mengalami keadaan yang sangat tidak selesa dan rasa sakit yang menindih sepanjang segmen lumbosakral, yang melalui punggung, pinggul, bahagian bawah paha, betis, hingga ke kaki. Kesakitan ini akan melumpuhkan otot anda dan membuat berjalan menjadi lebih sukar atau malah tidak mungkin. Itulah penerangan ringkas mengenai skiatiks.

Contents

Skiatiks – hernia akut tulang belakang

Kerosakan saraf siatik adalah kerana cakera tergelincir atau peningkatan beban. Orang yang jarang beriadah atau tiba-tiba mencuba maraton akan terkena artritis lutut dan interkosatal. Semua aktiviti harus dipertimbangkan terlebih dahulu dan dilakukan dengan berhati-hati kerana gerakan mengejut dan kuat akan memberi kesan buruk kepada perkembangan vertebra dan artritis.

Bagaimana untuk melindungi diri anda daripada Skiatiks?

Untuk mencegah artritis akut dengan hernia akut tulang belakang bawah, anda harus mengelakkan pergerakan secara tiba-tiba, bangun terlalu cepat, dan perubahan kedudukan yang tidak semula jadi. Anda tidak seharusnya membebankan diri dengan membawa benda berat. Sekiranya anda duduk bekerja, anda perlu mengambil rehat pendek, dan melakukan beberapa latihan peregangan. Beban seperti obesiti pada tulang belakang boleh menyebabkan perubahan yang negatif kepada sendi. Oleh itu, anda perlu berhati-hati untuk tidak menambahkan beban tambahan kepada tulang belakang dan tidak bersenam dengan terlalu berat tetapi secara beransur-ansur, lebih baik lagi dengan bantuan profesional. Selain itu, anda perlu makan dengan betul dan membekalkan badan anda dengan semua nutrien, vitamin, dan mikro/makro elemen yang diperlukan. Kualiti tidur adalah sangat penting. Tidur di tilam yang terlalu lembut tidak sesuai untuk tulang belakang. Tulang belakang anda harus berada dalam keadaan lurus semasa tidur, jadi sebaiknya tidur di permukaan rata. Sudah tentu, anda akan menukar kedudukan anda beberapa kali semasa tidur, jadi penting untuk memilih tilam yang baik.

Sekiranya saya mengalami sakit sendi, adakah saya perlu beraktiviti fizikal?

Anda perlu meneruskan aktiviti fizikal seperti biasa walaupun mengalami penyakit ini. Sukan adalah idea yang baik. Pilihan yang baik untuk warga tua yang ingin menguatkan sendi mereka ialah Nordic Walking. Kehilangan kolagen secara semula jadi boleh dihapuskan dengan tepat melalui aktiviti fizikal dan diet seimbang. Menunggang basikal dan berenang adalah penting kerana kedua-duanya sangat memberi kesan yang baik kepada sendi dan otot. Sudah tentu, jika anda belum aktif sebelum ini, anda tidak digalakkan untuk bermula dengan berenang, maraton atau berbasikal dengan lama. Jangan lupa juga untuk melakukan pemanasan sebelum sebarang aktiviti fizikal kerana dapat melindungi anda daripada masalah sendi dan otot yang mengakibatkan kesakitan dan artritis.