Senaman untuk urat simpul

Senaman untuk urat simpul

25 Jun 2018 Off By Arissa

Urat simpul merupakan antara kondisi yang sangat serius yang dihadapi oleh kebanyakan orang berusia 40 tahun keatas. Kemungkinan seseorang mendapat masalah ini ialah, sedihnya, genetik, bagaimanapun ia boleh dielakkan dengan prosedur penghindaran dan gaya hidup yang sesuai. Cara untuk mengatasi urat simpul apabila ia sudah berkembang – cara untuk menghilangkannya – sini terdapat beberapa fakta menarik mengenai kondisi ini.

Contents

Perkembangan urat simpul

Urat simpul di kaki anda berkembang kerana genetik anda, beserta juga gaya hidup yang tidak aktif, yang menyebabkan masalah di injap darah. Ia tidak berupaya untuk mengepam darah dengan betul melalui urat, yang akan menyebabkan hipertensi. Darah tersebut akan memberikan lebih banyak tekanan terhadap dinding urat di dalam kaki anda, yang menyebabkan ia melebar. Ia tidak akan kembali ke bentuk asalnya dan dapat dilihat dengan jelas melalui kulit, yang merebak seperti garisan biru yang bersilang melalui kulit.

Jenis-jenis urat simpul

Jenis yang diterangkan di atas merupakan urat simpul utama yang berkembang berdekatan dengan injap saluran darah di dalam urat yang dalam kerana genangan. Ini boleh disebabkan oleh kehamilan, cirit-birit, angkat berat ataupun kerja yang memerlukan seseorang untuk berdiri tegak untuk jangka masa yang panjang.

Urat simpul sekunder berkembang kerana urat yang dalam tersumbat, yang menyebabkan penambahan aliran darah pada urat di permukaan. Ia berkembang sebagai kesan selepas trombosis, yang merosakkan injap darah di urat dalam.

Simptom kondisi urat simpul

Kita sering tidak peduli akan simptom pertama urat simpul, apabila ia berada di fasa sebelum bersimpul, yang selalu dikatakan sebagai keletihan dan rasa berat di kaki, ditambah dengan kesan lebaman disekitar buku lali, yang boleh dihindari dengan mengubah tabiat anda. Urat yang berbentuk seperti sarang labah-labah yang muncul di kaki anda, dan kesakitan yang teramat di kaki anda merupakan kondisi yang dipanggil sebagai urat simpul beracun oleh doktor. Kawasan diagtas buku lali anda akan mengeras, dan parut yang tidak akan memulih mungkin muncul di bawah peha anda.

Cara mengelak urat simpul

Jika pekerjaan anda memerlukan banyak duduk dan berdiri tegak, dan anda ketahui akan sejarah keluarga anda dengan urat simpul, ia amat penting untuk mengamalkan gaya hidup yang dapat merencatkan perkembangan tersebut.

  • perbanyakkan mengubah posisi semasa bekerja;
  • kurangkan berat;
  • elakkan memakai stokin yang ketat, kasut tumit tinggi yang ketat dan juga stokin yang mempunyai penarik yang ketat;
  • memakai kasut yang selesa, tanpa tumit tinggi;
  • diet yang diperkaya dengan serat dan vitamin C;
  • mengehadkan atau menghindari sepenuhnya menghisap bahan tembakau ataupun meminum arak.

Kaedah merawat urat simpul

Berdasarkan diagnosis dan jenis urat simpul yang sedang anda hadapi, kaedah merawatnya mungkin berbeza, dengan memperbanyakkan rehat dengan kami dinaikkan sedikit sambil memakai jalur kaki ketat yang istimewa, atau dari segi farmakologi, dengan menggunakan ubat yang sesuai untuk menutup saluran darah.

Beberapa kaedah pembedahan yang boleh dijalankan untuk membuang urat simpul yang telah kami jumpai:

  • pelucutan – kaedah Babcock yang dijalankan dengan membuang batang urat dan juga saluran darah kecil disekitarnya – faktor penolaknya ialah ia akan menghasilkan parut setelah dilakukan beberapa kali;
  • miniflebektomi – kaedah Miller dan varady – membuang batang urat dalam bahagian yang lebih kecil;
  • kriostripping – kaedah Li Piverte yang berasaskan dengan memasukkan prob nitrous oksida yang disejukkan di dalam urat, yang akan menyebabkan urat melekat kepada prob, kemudian menariknya keluar satu per satu;
  • sclerotherapy – kaedah yang tidak memerlukan pembedahan untuk merawat urat simpul, dengan menyuntik ubat yang akan menyebabkan urat tertutup ke dalamnya.